Disse bransjene trenger arbeidstøy
Svært mange bransjer bruker arbeidstøy og arbeidsuniformer. For noen er arbeidsklær en del av arbeidsavtalen, for andre er det lovpålagt.
Svært mange bransjer bruker arbeidstøy og arbeidsuniformer. For noen er arbeidsklær en del av arbeidsavtalen, for andre er det lovpålagt.
Arbeidsklær er rett og slett helt vanlige klær eller uniformer, som noen bransjer benytter seg av i større grad enn andre. Sjåfører i kollektivtransporten, dagligvare- og bakeriansatte, verkstedansatte og så videre er noen eksempler på arbeidere som benytter seg av arbeidsklær. Mange steder har arbeidsgiver valgt at de ansatte skal bruke uniformer, mens i noen bransjer er det lovpålagt med arbeidstøy.
Arbeidsklær og uniformer dekkes ofte av arbeidsgiver, men hovedregelen er at dette baserer seg på en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Dersom man jobber i et yrke hvor det er ønskelig med bruk av arbeidsklær, bør det stå oppgitt i arbeidskontrakten hvem som skal dekke kostnadene av disse klærne.
På mange arbeidsplasser fremkommer bestemmelser rundt arbeidsklær i tariffavtalen, personalreglementet eller i interne avtaler i bedriften. Jobber man med oppgaver som sliter på klærne vil som regel også spørsmålet om erstatning og reparasjonskostnader bli besvart i egne avtaler.
Les også: Skal man vaske arbeidsklær med kjemi eller høy temperatur?
Selv om ikke alle arbeidstakere har rett på arbeidsklær, krever arbeidstilsynet og arbeidsmiljøloven bruk av arbeidstøy for enkelte bransjer og yrker. Krav om arbeidsklær gjelder for bransjene:
• Renhold
• Bygg og skipsindustrien
• Verftsindustrien
Kravet som stilles i disse tre bransjene er at arbeidsgiver skal tilpasse nødvendig arbeidstøy og skotøy til arbeidsplassen og arbeidet den enkelte ansatte skal utføre.
Les også: Slik fungerer avlastningsmatter
Jobber man i yrker som betegnes som risikoutsatte, vil det også være utrolig viktig med riktig rengjøring og vasking av arbeidstøyet som brukes. Dette gjelder spesielt arbeidsklær som kan ha vært utsatt for forurensning av helsefarlige materialer. Vaskes ikke tøyet godt nok, kan det føre til smitte eller sykdomsspredning. Klærne bør oppbevares i egne garderober, og separeres fra arbeidstakerens private klær. I visse tilfeller vil man også ha behov for at klærne desinfiseres før bruk. Slikt tøy skal aldri vaskes hjemme hos arbeidstakeren, eller sammen med andre typer arbeidsklær. Du kan lese mer om krav til arbeidsklær hos arbeidstilsynet.
Les også: Derfor bør ikke arbeidstøy vaskes hjemme
Det er prekært at man følger reglene for vask av arbeidsklær, spesielt hvis klærne har vært utsatt for helsefarlig materiale. Denne type vask av klær er et eget fagfelt, og dere bør benytte dere av fagfolk med lang erfaring og god kompetanse på slikt arbeid. Stil Tekstilservice har vasket arbeidstøy for utallige norske bedrifter i forskjellige bransjer i over 70 år. Vi vet nøyaktig hva som skal til for å sikre rent arbeidstøy som varer.
Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon om vasking av arbeidsklær.