Krav til vask av næringsmiddeltøy: De 7 grunnprinsippene
Norske Vaskeriers Kvalitetstilsyn (NVK) har strenge krav til vask av næringsmiddeltøy, og Stil Tekstilservice jobber hardt for å oppfylle alle syv av dem.
Norske Vaskeriers Kvalitetstilsyn (NVK) har strenge krav til vask av næringsmiddeltøy, og Stil Tekstilservice jobber hardt for å oppfylle alle syv av dem.
Flere av våre kunder har spesielle behov knyttet til hygiene på innredning, arbeidstøy og materiell som benyttes på arbeidsplassen. Derfor har vi ekstremt strenge krav knyttet til hygienisk vask på vårt vaskeri – alt i henhold til NVKs bransjestandard for vaskerier.
Driver du et vaskeri med kunder som har noen av de ovennevnte hygieniske behovene, bør du bli medlem av NVK. Som medlem vil du på et tidspunkt få besøk av NVK. Under dette besøket vil de undersøke om du oppfyller bransjestandarden til hygienisk vask av næringsmiddeltøy, eller tøy brukt i matproduksjon. Dette er for å forsikre seg om at bakterier og smitte ikke forflytter seg fra tøy til mat og dermed ut i befolkningen.
Bransjestandarden for vaskeribransjen heter “Hygienekrav for vaskerier som behandler næringsmiddeltøy”. NVK har utviklet denne standarden for å sikre kontroll på tøy som brukes i forbindelse med produksjon eller servering av mat og drikke, og at dette holder et høyt hygienisk nivå. Oppfyller et vaskeri kravene til denne bransjestandarden, vil de få utstedt et godkjenningssertifikat. Har vaskeriet dette godkjenningssertifikatet, vet du at du kan stole på at tøyet er skikkelig vasket.
NVK har syv grunnprinsipper for kontroll av hygienekvalitet:
Det skal lages en liste over faktorer som kan påvirke hygienekvaliteten på pakket næringsmiddeltøy.
For hver risikofaktor som fremkommer i analysen, skal det bestemmes hva som skal måles for å sørge for god nok hygienekvalitet på næringsmiddeltøyet.
Det skal settes en grense for når det må iverksettes tiltak for å sikre at mikrobiologiske grenseverdier for pakket tøy tilfredsstilles.
Det skal implementeres en plan for å overvåke kontrollpunktene på en effektiv måte, så avvik kan identifiseres raskt.
Avvik skal sikres og behandles effektivt, og det skal vurderes om avvikene kan ha påvirket hygienekvaliteten på pakket næringsmiddeltøy.
Validering, evaluering og periodiske interne revisjoner skal sikre at alle krav og retningslinjer blir overholdt.
Alt som foretas i vaskeriet for å sikre hygienisk pakket næringsmiddeltøy skal dokumenteres og registreres, slik at vaskeriet kan bekrefte at de seks ovenstående prinsippene er på plass og vedlikeholdt.
Du kan lese mer om hvert prinsipp og hva de innebærer her.
Et tilleggskrav ved vask av næringsmiddeltøy er tilstrekkelig opplæring av menneskene som skal håndtere og komme i kontakt med tøyet. Disse må være kompetente nok til å utføre arbeidet på en forsvarlig måte, for å forhindre kontaminasjon.
Hvert år blir Stil Tekstilservice kontrollert av NVK. Vi scorer alltid høyt på testene og jobber hardt, og investerer mange ressurser for at kravene blir oppfylt.
Trenger du næringsmiddeltøy, eller lurer på noe om vår vaskeriservice? Ta kontakt med oss her.