Vondt i ryggen? Belastningsskader kan være grunnen

Plager i muskler og ledd er ikke noe man skal kimse av. Vedvarende smerter er faktisk en av de vanligste grunnene til sykefravær i Norge. Belastningsskader er en konsekvens av langvarig feilbelastning av ulike kroppsdeler, og kan ramme alle som oppholder seg på områder som ikke er tilpasset for den enkelte. Derfor er det lurt å ta visse forholdsregler i yrker som krever sitt av kroppen.

Overbelastning og lite variasjon i bevegelsene

Belastningsskader oppstår, enkelt forklart, når muskler og skjelett belastes feil over tid, uten variasjon og pause. Når muskler og ledd overbelastes over en lenger periode, holdes de i en spenningstilstand som resulterer i dårlig blodsirkulasjon i kroppen. Dette kan føre til muskelstramninger og smerte.

Belastningsskader kan ramme alle

Feil- og overbelastning kan skje både på jobb, hjemme og på skolen, i sammenheng med alt fra ugunstig stillesitting foran PC-en, til hardt arbeid med tunge løft. Det kan rett og slett ramme hvem som helst, selv skolebarn i ung alder med for tung sekk på vei til skolen.

Det er en grunn til at det finnes løfteteknikker når det løftes tungt, og at viktigheten av restitusjon etter trening vektlegges. Gjør man noe lenge nok uten endringer, vil man til slutt kjenne det på kroppen!

 Kan gå ut over helsen både fysisk og psykisk

Du har kanskje opplevd å kjenne at nakken blir stiv etter mange timer foran PC-skjermen, eller at ryggen blir vond etter en hel dag på beina? Jobber du et sted der du løfter tungt hver dag, vil du fort kjenne at det sliter på ryggen, om teknikken du bruker er feil. Dersom du står eller sitter mye stille, vil du til slutt merke at det stivner i både nakke, skuldre og rygg.

Fortsetter dette dag på dag uten variasjon, kan til slutt plagene man kjenner bli vedvarende og gå ut over både helse og livskvalitet. Å leve med plager som ikke blir borte kan resultere i at også psyken blir svekket, som igjen gjør smertene verre. Det er viktig å ikke la det gå så langt, og her har arbeidsplassen et stort ansvar.

Arbeidsplassen må legges til rette for de ansatte

For at ansatte ikke skal ende opp med å ha plager som kan vare livet ut, er det viktig at arbeidsplassen tilpasses de ansatte, ikke omvendt. For noen vil dette innebære en spesiell type kontorstol eller justerbar pult, for andre vil avlastningsmatter være til stor hjelp. Jobber du for eksempel på et kjøkken, i en blomsterbutikk eller som frisør, vil en matte som reduserer belastningen på kroppen og gir en demper under beina, forebygge de vanligste skadene man ofte assosierer med disse yrkene: nakke-, rygg-, skulder-, ledd-, kne- og hodeplager.

Variasjon i sittestilling og arbeidsoppgaver, samt mulighet for bevegelse, er avgjørende for forebygging av plager i mang en situasjon i livet. Det er viktig å legge opp til pauser, og gjerne også sette av tid til å gjøre enkle øvelser for å myke opp muskulaturen.

Mennesker som opplever å ha liten innvirkning på hvordan jobbhverdagen legges opp, er ofte mer utsatt for plager. Dette er svært uheldig både for enkeltpersonen det gjelder og arbeidstaker. Forebygging og tilrettelegging bør derfor være en prioritet på alle arbeidsplasser, slik at de ansatte ikke plages med smerter som hindrer dem i å prestere. Gode HMS rutiner er alfa og omega, og avlastningsmatter er et stort skritt i riktig retning.

Få uforpliktende pristilbud!

Bestill gratis befaring